S.O.S. Fântânile Craiovei !

S.O.S. Fantanile Craiovei!

Reacţii despre ,,Fantanile Craiovei,,

Andreea Talmazan:

,,Internetul a facut ca zilele trecute sa “reintalnesc” virtual un om pe care l-am cunoscut in urma cu niste ani la Craiova. Intr-o zi mi-a spus ca este ocupat cu un proiect, o expozitie foto despre Fantanile Craiovei.

Mi-a placut foarte mult subiectul, in special ca eu trec printr-o perioada in care duc dorul valorilor romanesti autentice, si l-am rugat sa imi trimita detalii.

Ceea ce veti citi sunt date despre Fantanile Craiovei, asa cum le-am primit de la Horatiu Buzatu. Speranta mea este sa starneasca multora interesul pentru “vizitare”.

Fântâna Belăcioiu are mai bine de 100 de ani. Se găseşte în zona veche a Craiovei, lângă Liceul Fraţii Buzeşti, el însuşi având o vechime de mai mult de 100 de ani şi lângă actuala Casă a Universitarilor, vechea reşedinţă a unuia dintre cei mai mari primari ai Craiovei, Nicolae Romanescu.

Fântâna Basarabilor sau fântâna Popova, este cea mai veche dintre ele. Este pomenită ca reper de hotar, într-un act de vânzare-cumpărare de la 1613, deci putem presupune că a fost construită înainte de acea dată. I se spuna „a Basarabilor” deoarece a fost refăcută de Matei Basarab, pe la 1650.

Fântana Obedeanu are cca. 250 de ani, a fost construită de soţie şi fiu, în memoria soţului şi respectiv tatălui . De menţionat că Familia Obedeanu a înfiinţat şi prima şcoală din Craiova, la 1753. Şcoala există şi acum.

Fântana Jianu are şi ea o vârstă care depăşeşte 100 de ani. A fost construită de Hagi Stan Jianu, unul dintre administratorii averii boierilor Obedeanu. Alte surse atribuie denumirea Jianu, pentru că într-un han din zonă ar fi înnoptat o dată Iancu Jianu.,,

http://www.andreeatalmazan.ro/2009/10/fantanile-craiovei/

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

informatie

Această înregistrare a fost postată la ianuarie 22, 2010 de în Atitudini.

Navigare

%d blogeri au apreciat: